De Kleibatsers Schuiven Het Jubileumjaar Door naar 2022

"Hooguit wordt het nu 54 jaar en un bietje"

 

Eind februari kon carnaval op het nippertje gevierd worden, vlak voor de eerste coronagolf in ons land uitbrak. Het virus zet het komend leutseizoen een vette streep door veel en misschien wel alle activiteiten. De carnavalsstichtingen in de gemeente Moerdijk hebben gezamenlijk afgesproken dat de 11e van de 11e-festiviteiten niet doorgaan. Ook trekken er in februari volgend jaar geen optochten door de kernen. Alle overige plannen liggen voorlopig in de ijskast.

 

Voorzitter Bram Koomans, penningmeester Annamarie Houbraken en de nieuwe secretaris Bennie van Andel van Carnavalsstichting De Kleibatsers vinden het een goede zaak dat de organisaties in de gemeente gezamenlijk optrekken. “Ieder- een houdt de ruimte om zijn eigen plan te trekken, maar bij een optocht is dat te gevaarlijk. Als één stoet wel doorgaat is de kans groot dat mensen uit andere dorpen daar naartoe trekken. Dat wil je niet”, zegt Annemarie.

 

11e van de 11e

De eerste activiteit die is gesneuveld is de viering van de 11e van de 11e. “Tot enkele weken geleden hadden we nog het idee om een buitenactiviteit te organiseren”, meldt Bram. “We hadden daar leuke ideeën voor met tafels onder partytenten die je apart kon reserveren, met vuurkorven, glühwein en een goede artiest. Maar we zijn ingehaald door de feiten. Een uitgedacht plan lag klaar voor zo’n tweehonderd man, zodat je 1,5 meter afstand kon houden. Als je teruggefloten wordt naar maximaal veertig man buiten, dan houdt het op.” “Voor een artiest is het ook niet leuk en niet rendabel om voor veertig man op te treden”, vult Anne- marie aan. “Eerst hadden we een binnenplan, toen een buitenplan en nu is het helemaal geen plan. Het Liedjesfestival gaat niet door en we weten ook niet of we wel een prins moeten presenteren. Die heeft waarschijnlijk dit seizoen helemaal geen optredens.“Maatschappelijk voelt het ook niet lekker om een feest te houden terwijl iedereen bezig is met corona en het behoud van zijn baan. Dan past een feest niet”, aldus Bennie.

 

Carnavalsoptochten

In heel de gemeente Moerdijk rijden volgend jaar geen carnavalsoptochten rond. “We hebben vooraf overleg gehad met de bouwclubs, omdat we wilden weten hoe iedereen erin stond. Het is belangrijk dat iedereen meegenomen wordt”, zegt de secretaris. ”De bouwclubs zagen het wel aankomen”, meldt de voorzitter. “Sommige waren op een laag pitje gestart, maar er worden geen grote wagens gebouwd en geen huur- of koopafspraken gemaakt.” “Een bouwclub bouwt ook niet voor één optocht. Daarom waren ze blij dat gemeenschappelijk het besluit is genomen om ze af te blazen”, aldus de penningmeester. “De jaarlijkse loterij hebben we ook gecanceld. We komen dus niet langs de deur.”

 

55 jaar

Voor De Kleibatsers zijn de afgelastingen extra vervelend. Komend seizoen zou het 55-jarig jubileum gevierd worden. “We schuiven de festiviteiten rond het 55-jarig bestaan door naar 2022. Zo’n jubileum moet groots gevierd worden, zonder beperkingen. Mochten er in 2021 toch enkele activiteiten doorgaan, dan pakken we dat carnavalesk op en wordt het ’54 jaar en un bietje’”, zegt Annemarie lachend.

 

Kinderen

Alle carnavalsactiviteiten liggen in de ijskast tot het volgend overleg met de Moerdijkse stichtingen op 9 januari. “Het is afwachten hoe dan de situatie rondom het coronavirus is”, zegt Bram. “Mocht er iets uit de ijskast komen, dan zal het in eerste instantie voor de kinderen zijn. Die mogen in coronatijd meer. In november heb ik een overleg met de scholen. Laten zij hun scholenoptocht doorgaan, dan moeten wij ook over onze kinderoptochten nadenken. Als de wagentjes toch gebouwd worden en het is puur met kinderen en buiten, dan zouden deze optochten wel door kunnen gaan. Maar ook dat beslissen we in januari”, vult Annemarie aan.

 

Horeca

Voor de binnenactiviteiten is de stichting afhankelijk van de richtlijnen die de regering de horeca oplegt. “Op zich kunnen ze heel snel schakelen. Binnen een paar dagen kan in De Graanbeurs een feest- locatie worden opgetuigd en dat zal bij de Fendertse Hoeve en De Bereboot niet anders zijn”, stelt de voorzitter. Er is dus nog even tijd. “Voor het bouwen van de carnavalswagens ligt dat anders. Daarom moesten we nu al een besluit nemen voor de optochten. Die schuiven we door naar 2022. Dan vieren we hopelijk ook ons 55-jarig bestaan.”

 

 

(Bron: Fendert Lokaal 13-10-2020)