Gospelpompers winnen wederom Leuke Liedjesfestival

 

Prins Basterino dun Eerste nieuwe leutvorst van ‘t Kleigat

 

Ons mooie dorp heeft een gloednieuwe prins carnaval: Basterino van Hoof (42). Als Basterino dun Eerste zal hij zijn onderdanen leutig voorgaan tijdens het aankomende carnaval. In een afgeladen Graanbeurs werd onze nieuwe prins tijdens het Ellufdu van dun Ellufdu bal aan de enthousiaste Kleigatse bevolking gepresenteerd. Marco Dierks volgt Basterino op als ceremoniemeester.

 

Leuke Liedjesfestival 

Traditiegetrouw begon de gezellige avond met het Leuke Liedjesfestival. Maar liefst tien –een recordaantal- getalenteerde zanggroepen beklommen onder aankondiging door secretaris Ben Vos het podium. De vele toeschouwers (de hoogste 11/11 opkomst ooit volgens penningmeesteres Annemarie Houbraken) vielen van de ene carnavaleske verrassing in de andere. 

Het motto 2020 “Wa hedde gij nou aon” bleek aangeslagen. Zowel in de uitdossing als de liederen kwam het motto naar voren. De fameuze Gospelpompers brachten eerst direct de sfeer erin met hun tophit uit vorig jaar. Nadien betraden de Kleibatsers de spotlights. Nar Cootje had in voorgaande weken al verschillende malen op bedenkelijke wijze de publiciteit gehaald. In een inmiddels volledig afgeleefd en gerafeld narrenpak bezong hij samen met de raad de teloorgang van zijn kostuum. De andere negen vocale ensembles deden vanzelfsprekend mee om de gezelligheid. Alhoewel van links naar rechts toch wel de verwachting (of hoop?) werd uitgesproken om het Kleigats songfestival te winnen. Of de glazen Kleibats voor het meest Fendertse lied… 

 

Mystery-guest en debutant Co of Zo vertolkte solo en in kleurig pak zijn aanstekende carnavalshit. 

De Vergeet-me-nietjes traden op in een makkie pakkie. Volgens de drie dames dé nieuwe trend in 2020 en niet zo strak als een string.

De Barvrouwen brachten een eigentijds carnavalsnummer op een hitmelodie van Justin Bieber waarin het lollige leven van een barvrouw aan de betalende kant van de bar werd geromantiseerd.

Toni Euroni had zich ontdaan van zijn talentloze broers en gaat voortaan solo. Alhoewel de eindklassering wellicht wat tegenviel werd Tony onmiddellijk vastgelegd voor diverse optredens tijdens carnaval.

De Spechte bezongen de schoonheid van het Fenderts dialect en wees het Kleigat erop dat “gij” of “gullie” niet in ons woordenboek staat. Vrouwe Jacob kwam inderdaad van het markiezaat Bergen op Zoom. De Spechte vielen enorm in de smaak, een topact. Ze werden vijfde, met minieme verschillen ten opzichte van de nummers 4,3 en 2.

De Stadse Blaozers brachten een nagenoeg zelf gecomponeerd lied met zeer toepasselijke lyrics.  Behalve het voorval in herberg Dun Kopermolen in 1520 werd ook een ander ludiek kledingincident bezongen. Daarmee verdienden de Stadse Blaozers de prijs voor met meest Fendertse lied.

De Bierdopjes bleken toch niet op vakantie in Benidorm. Met carnaval willen zij natuurlijk nergens anders zijn dan in….inderdaad ons eigen Fijnaart! Met “De groeten uit de Fendert” voegden zij een tophit toe aan hun toch al imposante repertoire. Goed voor de derde plaats.

Stijl&Loos: mocht het met de Graanbeurs niets worden dan is een succesvolle zangcarrière een serieus alternatief voor Henk en Edrianne Westerink. Je wordt namelijk niet zomaar tweede bij het Leuke Liedjesfestival.

De Gospelpompers overtroffen hun vorige hit en zichzelf. Met een ongebruikelijke drieletterige woordkeuze en dito outfit verklaarden zij al zingend waarom het zo goed toeven is in ons fijne dorp:  in ut Kleigat stade nooit vur …

 

Het bijzonder amusante Leuke Liedjesfestival werd muzikaal omlijst door professionele musici. Terug van een sabbatical: Blaos t ‘ um Op was gelukkig weer van de (feest)partij! Zij vermaakten het grote publiek tijdens de pauze. De Stadse Blaozers zweepten na afloop van het Kleigats Songfestival de toch al plezante sfeer verder op, in afwachting van de presentatie van de prins & gevolg.

 

Dun nuuwe prins

11 minuten later dan de planning in het draaiboek was het zover. Zacht tromgeroffel zwol aan. Een voor een werden de raadsleden door voorzitter Bram Koomans gepresenteerd. En de nar natuurlijk. Deze bleek een metamorfose ondergaan te zijn: terug op het rechte pad en in een hagelnieuwe outfit stuiterde Nar Cootje als vanouds het podium op en beloofde beterschap. Nadat alle raadsleden, inclusief Tony Vos, op het podium stonden rezen grote vraagtekens onder de ruim 450 toeschouwers. Er staat geen prins bij? Is er dit jaar geen prins? Of toch weer Tony? Ben Vos, omdat ie geen burgemeester kan worden dan maar prins? Voorzitter Bram maakte aan alle onzekerheid een eind: ter plekke werd Basterino van Hoof door de voorzitter tot Prins Carnaval gekroond. Voor Basterino ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Na in een vorig leven raadslid in de naburige Kleiknoestenstad te zijn geweest besteeg hij nu de leuttroon in het grote mondaine Kleigat. Ceremoniemeester Marco Dierks, Joop Hekkema, Ed Vermeulen, Raymond Woerlee, Tony Vos, Vrouwke Melanie en Nar Cootje vormen de hofhouding van onze nieuwe prins.

 

Dun ouwe prins

Na een leuthegemonie van drie jaar heeft Prins Toon dun Eerste in al zijn wijsheid besloten de carnavalsscepter door te geven en als eenvoudig raadslid verder te leven. Tony Vos: “ Ik ben blij dat ik samen met het bestuur carnaval in Fijnaart mocht herstarten in 2016. Het Kleigats carnaval is weer groots en leutig. Ik wens Basterino natuurlijk alle succes toe.”  Voorzitter Bram Koomans: Prins Toon was cruciaal voor de Kleibatsers 2.0. Wij zijn hem erg dankbaar voor wat hij het carnaval in ons dorp gebracht heeft.” 

 

Veul Gère grenzeloos

DJ’s Grens&Loos namen na afloop van de formele plechtigheden direct het daverende voortouw. De ene carnavalshit na de andere meezingdeun schalden uit over het steeds gezelliger en massaal opgekomen publiek. Op de grens van zaterdag op zondag besteeg Veul Gère het podium. Een groep van ongeveer 14 jonge jolige artiesten uit Kruikenstad (Tilburg). Het kunnen er ook elf zijn geweest. Hun overbekende aanstekelijke hits sloegen enorm aan. Een greep uit de avond: de Gròzzie van mèn Buurvrouw, Liever schuin erin dan recht d'r neffe, Speciaole Friekendèl, Solo en, bijzonder toepasselijk op het Kleigatse motto 2020, Wa trèkte oan! Jong of minder jong, eenieder genoot van de amicale, vrolijke sfeer. Na Veule Gere namen Grens&Loos het carnavalsstuur weer tot de vroege uurtjes in handen.

Dun nuuwe en dun ouwe Prins

Dun Nuuwe en dun Oude Prins

Gospelpompers winnaars Liedjesfestival.j

Gospelpompers vieren al zingend de winst